Chabrador

Arbejds- og Sportshund

Mellem

9 - 13

Ukendt

Denne hybridhund er et kryds mellem:

Chow Chow

Labrador Retriever

Udseende

Mulige øjenfarver

Mulige snudefarver

Mulige pelsfarver

Tilpasningsevne

Trods populær holdning, så trives små hunde ikke nødvendigvis i lejligheder. Masser af små hunde har meget energi og kræver plads omkring sig. At være stille, have lidt energi, have det godt indenfor og er venlig overfor andre beboere, er alle gode egenskaber for en lejlighedshund.

Nogle hunde er bare nemmere end andre. De har nem ved træning og er ret afslappet. De er også robuste nok til at håndtere dine usikkerheder som forælder. Hunde, der omvendt er meget følsomme, selvstændige tænkende eller selvhævdende kan være sværere for førstegangsforældre at håndtere. Du får det bedste match, hvis du er opmærksom på disse egenskaber. 

Nogle hunde tager en streng irettesættelse let, mens andre tager selv det strengeste blik helt ind i hjertet. Hunde med lav følsomhed, også kaldet afslappet og tolerante, kan bedre håndtere en larmende og kaotisk husholdning, samt en inkonsistent og knap så rutinepræget hundeforælder. Har du små børn, holder du mange middagsselskaber og ellers fører et hektisk liv, bør du gå efter en hund med lavt følsomhedsniveau.

Nogle hunde knytter sig meget tæt til deres familie og er mere tilbøjelige til at bekymre sig eller endda gå i panik, når de efterlades alene hjemme. En angst hund kan være meget destruktiv med gøen, klynk, bide ting i stykker og på anden måde reagere negativt. Disse hunde har det bedst, når et familiemedlem er hjemme i løbet af dagen, eller hvis du kan tage hunden med dig på arbejde.

Hunde med meget kort pels og lidt eller ingen underuld eller kropsfedt, er sårbare overfor kulde. Hunde med lav kuldetolerance skal leve indenfor i køligt udeklima og bør have en jakke eller sweater på til de kølige gåture.

Hunde med tyk, dobbelt pels er mere sårbare over for hedeslag. Det samme er hunde med korte snuder, da de ikke kan puste ud for at køle sig ned. Hvis du vil have en varmefølsom hund, skal den blive indendørs på varme og fugtige dage, og du skal være ekstra forsigtig med at træne hunden i varmen.

Venlighed

Nogle hunde er uafhængige og indifferente, selvom de er blevet opdraget af den samme person siden hvalpealderen. Andre knytter sig tæt til én person med hengivenhed. Race er ikke den eneste faktor, der går ind i affektionsniveauer. Hunde der er opvokset i et hjem med mennesker omkring, føler sig mere komfortable med mennesker og binder sig lettere til dem. 

En børnevenlig hund, er en som er blid overfor børn, robust nok til at håndtere de måske hårde kærtegn fra børn, samt have en ligegyldig attitude til løb og skrigende børn. Flere forskellige hunde har disse egenskaber, selv de med et hårdere udseende end andre. Små, sarte hunde er ikke altid det bedste valg til en børnefamilie. Alle hunde er dog individuelle og vores vurderinger er generaliseringer, og de er ikke en garanti for, hvordan nogen hund vil opføre sig blandt børn. Hunde kan være gode eller dårlige med børn baseret på deres tidligere erfaringer, samt træning i hvordan man kommer ud af det med børn. Uanset race, så har alle hunde stærke kæber, skarpe, spidse tænder og kan bide under stressede omstændigheder. Små børn og hunde bør altid være under opsyn af en voksen. 

Venlighed overfor hunde og venlighed overfor mennesker er to helt forskellige ting. Nogle hunde kan angribe eller forsøge at dominere andre hunde, selvom de er kærlighedsfulde med mennesker. Andre vil hellere lege end slås og nogle vil vende om ved synet af en anden hund. Dette er ikke alene racebestemt, da hunde som boede sammen med deres kuldsøskende og mor indtil de var mindst otte uger gamle, og som brugte meget tid på at lege med andre hunde under hvalpestadiet, er mere tilbøjelige til at have gode sociale færdigheder.

Fremmedevenlige hunde vil tage imod gæster med logrende haler og nysgerrige snuder. Andre er generte, ligeglade eller endda aggresive, men uanset race vil en hund, der er godt socialiseret og kender til mange forskellige typer, aldre, størrelser og former for mennesker som hvalp, reagere bedre på fremmede som voksen.

Fysiske behov

Højenergihunde er altid klar og venter på handling. Oprindeligt opdrættet til at udføre et hundejob af en slags, såsom at hente vildt til jægere eller hyrde husdyr, har de udholdenhed til at lægge en hel arbejdsdag for sig. De har brug for en betydelig mængde motion og mental stimulering, og de er mere tilbøjelige til at bruge tid på at hoppe, lege og undersøge eventuelle seværdigheder og lugte.

En livskraftig hund gør alt med stor energi. Den går i udstrakt snor på gåturen (indtil du træner den, til ikke at gøre det), forsøger at pløje gennem forhindringer og spiser og drikker med store mundfulde. Disse dynamoer har brug for masser af træning for at lære gode manerer, og de passer måske ikke bedst til et hjem med små børn eller nogen, der er ældre eller svagelige. En hund med lav intensitet har på den anden side en mere afdæmpet tilgang til livet.

Nogle hunde klarer sig fint med en langsom aftentur rundt om i kvarteret. Andre har brug for daglig, solid motion, især dem, der oprindeligt blev opdrættet til fysisk krævende job, såsom hyrde eller jagt. Uden nok motion kan disse hunde tage på i vægt og lufte deres indeholdte energi ud på måder, du ikke kan lide, såsom at gø, tygge i ting og grave. Hunde, der har brug for meget motion, er gode til aktive udendørsmennesker eller dem, der er interesseret i at træne hunden til at konkurrere i en højenergi hundesport, såsom agility. 

Nogle hunde er evighedshvalpe, der altid vil lege, mens andre er mere seriøse og rolige. Selvom en legesyg hvalp lyder indtagende, så overvej hvor mange bolde du vil kaste eller hvor mange andre lege, du vil lege hver dag, og om du har børn eller andre hunde, der kan stå som legekammerater for hunden. 

Sundhed & plejebehov

Hvis du vil dele dit hjem med en hund, bliver du nødt til at leve med en vis grad af hundehår på dit tøj og i dit hjem. Dog varierer fældning meget mellem racer. Nogle hunde fælder året rundt, nogle fælder sæsonmæssigt, og nogle fælder næsten ikke. Hvis du ikke kan leve med hundehår eller er allergisk, bør du gå efter en hund, som næsten ikke fælder.

Hunde der er tilbøjelige til at savle, kan efterlade det på dine arme, dit tøj og møbler. Hvis du har en afslappet holdning til det, så er det fint, men hvis du lægger mere mærke til savl end til hunden, det kommer fra, bør du vælge en hund, der ikke savler.

Nogle hunde kræver en børste eller kam i pelsen i ny og næ, andre kræver regelmæssig badning, klipning og anden pleje blot for at forblive rene og sunde. Overvej om du har tid og tålmodighed til en hund, der har brug for meget pleje eller penge til at betale en anden for at gøre det.

På grund af dårlig avlspraksis er nogle racer tilbøjelige til visse genetiske sundhedsproblemer, såsom hoftedysplasi. Dette betyder ikke, at enhver hund af den race vil udvikle disse sygdomme, det betyder bare, at de har en øget risiko. Hvis du adopterer eller køber en hvalp, er det altid en god ide at finde ud af, hvilke genetiske problemer, der er fælles for den race, du er interesseret i. Du bør altid sørge for at avleren til din kommende hvalp har foretaget de nødvendige og lovpligtige undersøgelser af kuldet hos en dyrlæge. 

Nogle hunde har stor appetit og har en tendens til let at tage på i vægt. Som hos mennesker kan overvægt forårsage sundhedsproblemer hos hunde. Hvis du vælger en race, der er tilbøjelig til overvægt, bør du sørge for at begrænse godbidder og sørge for nok motion og måle deres daglige måltider, frem for at lade mad stå fremme. Spørg altid din dyrlæge om din hunds kost og hvad de anbefaler til at holde en sund vægt. 

Hunde kommer i alle størrelser. Hvor meget plads en hund optager, er en nøglefaktor for at afgøre, om de er kompatible med dig og dit hjem og omgivelser. Store hunde kan virke overvældende og skræmmende, men samtidig utroligt søde. Omvendt kommer en lille hund også med andre forholdsregler, så tænk over størrelse, før du beslutter dig.

Træningsevne

Lettrænede hunde er mere dygtige til at danne en sammenhæng mellem kommando og handling og derefter konsekvens i form af ros eller godbid. Andre hunde har brug for mere tid, tålmodighed og gentagelse under træning. Mange hunde er intelligente, men vil i så fald se træningen, ud fra hvad de får ud af det, hvis de gør det. I disse tilfælde bliver du nødt til at bruge belønninger og leg for at lære dem at ville efterkomme dine anmodninger.

Hunde der er opdrættet til et job, der kræver beslutningstagning, intelligens og koncentration, såsom at hyrde husdyr, skal træne deres hjerner, ligesom hunde, der er avlet til at løbe hele dagen, har brug for at træne deres krop. Hvis de ikke får den mentale stimulation, de har brug for, vil de lave deres eget arbejde, normalt med projekter, du ikke kan lide, såsom at grave og tygge i ting. Lydighedstræning og interaktivt hundelegetøj er gode måder at give en hund hjernetræning på, ligesom hundesport som agility er godt for kroppen.

Mundhed er ganske normalt for alle hunde i hvalpestadiet. Mundhed er når hunden har tendens til at nippe, tygge og legebide, altså bløde og ret smertefrie bid, der ikke skader. Mundfulde hunde er mere tilbøjelige til at bruge deres mund til at holde eller “hyrde” deres menneskelige familiemedlemmer, og de har brug for træning for at lære, at det er fint at gnave i tyggelegetøj, men ikke i mennesker. 

Hunde der er opdrættet til at jage, har et medfødt ønske om at jage – og nogle gange dræbe – andre dyr. Alt der suser forbi, en kat, et egern og måske endda biler, kan udløse det instinkt. Hunde der kan lide at jage, skal være i snor eller holdes i et indhegnet område, når de er udenfor. Disse hunde passer generelt ikke godt til et hjem med mindre kæledyr, der kan ligne bytte. Hunde der oprindeligt blev brugt til fuglejagt, vil derimod generelt ikke jage, men du vil nok have svært ved at få deres opmærksomhed, når der er fugle, der flyver forbi. 

Nogle hunde har større tendens til at gø og hyle end andre. Når du vælger hund, så tænk på, hvor ofte hunden giver lyd fra sig. Hvis du overvejer en hund, vil du så finde deres lyde musikalske eller øredøvende? Hvis du overvejer en vagthund, bør du tænke over om en by fuld af mistænkelige “fremmede” sætte din hvalp i permanent beredskab. Overvej også om det lokale dyreliv bogstaveligt talt driver din hund til vanvid. Bor du et sted med støjrestriktioner, er dette også en faktor, da dine naboer måske ikke synes om hundens lyde.

Nogle hunde er mere frisindede end andre. Nordiske hunde blev opdrættet til at gå lange afstande, og givet chancen vil de stikke af efter alt, der fanger deres interesse. Mange hunde må simpelthen følge deres snuder, selvom det betyder, at de må forlade dig. Omvendt findes der hunde, der aldrig kunne drømme om at lade dig komme udenfor dens synsfelt.